Всичко за историята и отглеждането на котки сфинкс

На 28 февруари 2021 г., бяхме ко-водещи в рубриката “Зооприятели” на предаването “Отблизо с Мира Добрева” по БНТ. Отговаряхме на въпросите на водещата и се опитахме да дадем съвети за отглеждането на котки “Канадски сфинкс” – област в която сме експерти.

Характеристики на котки “Канадски сфинкс”

Към описанието за “Канадския сфинск” на водещата като любвеобвилни и гальовни повече от другите котки, Павлин Върбанов добави, че те просто “нямат общо с котките” и че са по-скоро като “куче и маймуна” или “човешко дете”. Различават се от другите котки като нрав и характер и продпочитат да са в човешка компания. Много се привързват към хората и е добре до 1- 1,2 г. да си намерят семейство.
Канадскитe сфинксове, за разлика от другите котки имат допълнителна фаланга на пръстите си и лапите им наподобяват човешка ръка. В определена възраст ноктите им закърняват и през 3-4 година на зрелите индивиди ноктите не се режат. Възрастта на котките “Канадски сфинкс” е 24-26 години по научните публикации, но нашия опит е за котки до 14-15 години.

Телесната температура на Канадския сфинкс е по-висока от човешката и с много бърз метаболизъм. Не пропуснахме да отбележим, че тази порода не е изкуствено създадена, а породата произлиза от 60-те години на миналия век, когато в щата Онтарио се раждат чисто голи котки. От тогава започва селекцията на “Канадски сфинкс”, като през 1975 г. се явява първия мъжки екземпляр, който се показва на изложба и “Епидермис” е осноположник на породата.

Кожата на “Канадския сфинкс” има три разновидности – “восък” (без окосмяване), средна и “праскова”. Котките изискват максимално ниво на хигиена, защото се потят и при температура над 30 градуса е наложително често къпане. Сфинксовете са необикновени котки и като хората имат нужда от отлична хигиена и обичат честото къпане.

Поддават се на дресура като кучетата. В Русия е обичайно да се развеждат на повод или с нагръдник на каишка. В България не е прието това, но сфинксовете могат да се дресират като кучетата.

Съжителството с котка Сфинкс не провокира алергии и алергични реакции за хората.

Котките “Канадски сфинкс” имат характерни сини очи, които по международните класификации са четири разновидности на синьото.

Какви качества трябва да притежава изложбената котка “Канадски сфинкс”?

Velvet Varbanov Cattery е специализирана в развъждането, отглеждането и възпитанието на изложбени котки. Затова въпросът за качествата на шампионските котки беше очакван. За участието в изложбено състезание котката “Сфинкс” трябва да:

  • отговаря на стандарта на породата;
  • да притежава т. нар. ринг поведение;
  • да умее да позира, да застава в изложбена стойка и много други съвкупни поведенчески изисквания по международните стандарти.

В студиото с нас беше и европейския ни шампион Eridys (Ицо) Velvet Varbanov, който по шампионски показа някои изложбени стойки.

Как се отглежда котка “Канадски сфинкс”?

Отглеждането на сфинкс коте не е по-различно от отглеждането на обикновена котка. Храната е много важна и ако не се намери точния вид храна е възможно да се появи допълнително окосмяване на котето. Суровото месо е задължителна част от менюто на сфинксовете – телешки и свински сърца, пилешки гърди, кайма и др. Менюто е балансирано и към разнообразно сурово месо се добавят и гранули от специализирани производители на храна за породата.

Канадските сфинксове са много игриви, подвижни и бързи.

От какви болести трябва да са предпазват котките “Канадски сфинкс”?

Както и при другите домашни любимци трябва да се поставят задължителни ваксини, да се предпазват от сезонни вируси и изобщо да се полага отговорна ветеринарна грижа. Породата не е боледуваща повече от другите породи котки. Характерно е, че има известна заплаха от “кардиомиопатия” (сърдечно страдание), болест която се предава по наследство, затова е много важно какви са родителите на котката. В нашия развъдник отглеждаме здрави родители, които гарантират здраво поколение.

При каква температура трябва да се отглеждат котките Сфинкс?

Всяко семейство има своя температурен конфорт. Едни предпочитат 18 градуса, други се чувстват добре на 26. Котките “Канадски сфинкс” се приспособяват към обичайната температура при която живее семейството, която обаче не трябва да е под 20 градуса.

Изгледайте цялото ни участие в приложеното видео.

Вашият коментар